Macaristan'da yatırım & Macaristan'da oturum

Macaristan'da Oturum ve Macar Vatandaşlığı şartları


Öncelik ile sizler ile teknik detayları paylaşmak isterim bana aşığadaki bilgilerden ulaşabilir kafanıza takılan soruları email atarak yada mobil telefondan ulaşarak sorabilirsiniz...

Tarık Tekeş   ttekes@gmail.com   +36 70 2645104 Whatsapp mevcuttur,


Macaristan Vatandaşlık Şartları

Macaristan yasal olarak belli bir ikamet eden oturum izni sahipleri statülerine bağlı olarak bir başvuru formu doldurarak Macaristan vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler. Macaristan vatandaşlığına uygunlukla ilgili diğer faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.

Macaristan vatandaşlığı için başvurular ikamet edilen bölgedeki Sicil Memurluğuna şahsen yapılmalıdır. Türkiye’den başvuruda bulunacak olanların Macaristan vatandaşlığı başvuru formunu Türkiye’deki Macaristan Konsolosluğuna sunmaları gerekmektedir.


Macaristan Vatandaşlık Şartları ve Gereken Evraklar
Geçerli göçmenlik kartı
Temiz adli sicil
Yasal ve geçerli bir ikamet adresi
Anayasal prensiplerle ilgili sınav(Macaristan vatandaşlık sınavı); bu sınav Macarca yapılmaktadır.

Macaristan Vatandaşlığı Başvurusu

Macaristan’da 8 yıl sürekli oturum iznine sahip olarak ikamet ettiyseniz Macaristan vatandaşlığı başvuru işlemlerinde bulunabilirsiniz. Aşağıdaki durumlarda 8 yıllık bu süre daha da kısalmaktadır:

Macaristan’da doğmuş yabancı uyruklu bir kişi, 5 yıllık sürekli oturum izninin süresi dolduğunda vatandaşlık için başvuruda bulunabilir.
Macar vatandaşı ile evliyseniz ve/veya Macar vatandaşı bir çocuğun ebeveyni iseniz ülkede 3 yıl sürekli oturum izniyle ikamet ettikten sonra Macaristan vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.
Aile köklerinizde Macar uyruğu varsa ve atalarınızın Macaristan vatandaşı olduğunu ispat etmeniz gerekir. Bu durumda Göçmen Kartını aldıktan sonra Macaristan’daki ilgili makamlara Macaristan vatandaşlığı için müracaat edebilirsiniz.
Macaristan Başkanı vatandaşlık belgesini veya ülkeye iade belgesini imzalayarak onaylar. Bu belge Macaristan vatandaşlığının kazanımına dair yasal doküman özelliği taşır. Vatandaşlığa başvurusu sürecinin sonunda başvuru sahibi vatandaşlık yemini eder ve Macaristan vatandaşlığına yasal olarak kabul edilmiş olur.
Macaristan vatandaşlık başvuru formları sadece Macarca olarak hazırlanmıştır. Diğer dillerde doldurulan formlar kabul edilmemektedir.  

Doğumla birlikte organik olarak gelen vatandaşlıkta, ebeveynleri Macaristan vatandaşı olanlar Macar vatandaşı olarak kabul edilirler. 1957’den önce doğan çocuklar ancak babaları Macaristan vatandaşı ise vatandaş olabilirler ancak o tarihten itibaren Macar bir anneden doğanlar vatandaşlıklarını kendi çocuklarına geçirebilirler.

Avrupa’da sınırların ve vatandaşlık kavramının tarihsel değişimlerinden dolayı belirli bir şahsın vatandaşlığının değerlendirilip incelenmesi oldukça karışık bir konu olduğundan, bu iş Budapeşte’de bulunan Macaristan İçişleri Bakanlığının vatandaşlık Departmanı tarafından bizzat özel olarak ele alınır ve diğer ülkelerden yapılan başvurularda Macaristan Konsolosluğu veya Macaristan Başkonsolosluğu başvuru sahibinin evraklarını ve başvurusunu bu kuruma gönderir ve iletir.

Bir kişinin Macaristan vatandaşlığının şüphe götürmez şekilde onaylayan 3 belgeden (geçerli bir pasaport, geçerli Macaristan kimlik kartı veya maksimum bir yıllık Vatandaşlık Sertifikası) hiç birisine sahip olmayan Macaristan kökenli bütün başvuru sahipleri veya 1 Ocak 1972’den önce Macaristan’dan ayrılanlar ve o tarihten sonra Macaristan pasaportuna sahip olmayanlar ilgili formu doldurarak vatandaşlık durumlarının kontrolünü yapmalıdırlar.


Vatandaşlık Formuyla beraber sunulacak belgeler şunlardır:


Başvuru sahibinin orijinal doğum belgesi (eğer orijinali Macarca değilse tercümesi yapılmış olmalıdır)
Eski eşin evlilik durumunu gösteren belge (Evlilik cüzdanı veya boşanma kararı veya ölüm belgesi)
Evlilik belgesinin ancak tescilli fotokopisi kabul edilmektedir.
Başvuru sahibinin ebeveynlerinin doğum belgeleri ve evlilik cüzdanı
Başvuru sahibi ve başvuru sahibinin ana babasının geçerli veya süresi dolmuş Macaristan pasaportları kimlik kartları ve askerlik durumunu gösteren belgeler

Yorumlar